Ontdek de voordelen van een NEN 15224 certificering

Ontdek de voordelen van een NEN 15224 certificering

De NEN 15224 is een kwaliteitsnorm die ontwikkeld is om de zorgsector te ondersteunen op het gebied van kwaliteit en veiligheid van zorg. In dit artikel gaan we dieper in op wat NEN 15224 is en wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is NEN 15224?

NEN 15224 is een norm die zich richt op kwaliteitsmanagement in de zorg en is ontwikkeld om de kwaliteit en patiëntveiligheid van de zorg verder te verbeteren. NEN 15224 lijkt sterk op de welbekende ISO 9001, maar toch is er een verschil tussen beiden. ISO 9001 is namelijk erg breed inzetbaar en kan je toepassen op diverse sectoren, terwijl NEN 15224 zich specifiek richt op de behoeften van de zorgsector.

Voor wie is NEN 15224 van toepassing?

NEN 15224 is van toepassing op diverse zorggebieden, waaronder ziekenhuizen, thuiszorg, jeugdzorg en nog veel meer. Dus is jouw organisatie werkzaam in de zorg? En moet/of wil jij voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen van de zorg? Dan is de keuze voor een NEN 15224 zeker iets voor jou. Deze norm stelt  de cliënt centraal en staat voor continue verbetering van producten en diensten om de patiëntveiligheid en kwaliteit te waarborgen.

Wat zijn de voordelen van een NEN 15224 certificering?

In het bezit zijn van een NEN 15224 certificering brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Allereerst door de patiënt centraal te stellen en continu bezig te zijn met kwaliteitsverbetering creëer je een verbeterde patiëntenzorg, wat leidt tot meer tevredenheid van je patiënten over jouw organisatie.

Daarnaast worden zorgprocessen geoptimaliseerd, waardoor je tijd en kosten bespaart. Ook vinden er minder incidenten plaats omdat de organisatie genoodzaakt is om risico’s te identificeren en aan te pakken.  

Bovendien zorgt de NEN 15224 certificering voor meer betrokkenheid van medewerkers en creëer je een cultuur van continu verbetering. Dit zorgt voor een gemotiveerd team, wat bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

Tot slot biedt een NEN 15224 certificering een concurrentievoordeel. Organisaties die in het bezit zijn van een NEN 15224 certificering laten zien te voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen, wat vertrouwen oplevert bij patiënten en stakeholders. Ook wordt een certificering steeds vaker geëist vanuit samenwerkingspartners of andere belanghebbende voordat zij een samenwerking aangaan.

Verschil NEN 15224 en NEN-EN 15224

Het verschil tussen NEN 15224 en NEN-EN 15224 heeft te maken met het feit dat de NEN 15224 ontwikkelt is voor Nederlandse implementatie en NEN-EN 15224 voor Europese implementatie. De twee normen lijken dus erg veel op elkaar, alleen is NEN 15224 afgestemd op de Nederlandse gezondheidszorg.

Het implementeren van de norm

Wil jij je NEN 15224 certificaat behalen? Dan zijn er een aantal stappen die jij moet ondernemen om tot certificering te komen. Tijdens dit proces:  

  1. Breng je de huidige stand van de organisatie in kaart;
  2. Ga je een kwaliteitsmanagementsysteem inrichten en implementeren;
  3. Stel je procedures en documenten op;
  4.  Geef je trainingen om de bewustwording te vergroten;
  5. Voer je interne audits uit; 
  6. Vindt de externe audit plaats en ontvang jij je certificaat. 

Let wel op, na het behalen van je certificaat ben je niet klaar. Je moet namelijk blijven werken aan je kwaliteitssysteem en zorgen dat deze blijft voldoen aan de eisen van de norm. Alleen op deze manier haal je het maximale uit je systeem en blijft je certificering intact. 

Ondersteuning nodig?

Wil je meer informatie ontvangen over NEN 15224? Of heb je hulp nodig bij het implementeren van de norm? Neem gerust contact met ons op of vraag eenvoudig een offerte aan.