Eind 2023 nadert: ben jij klaar voor NEN 7510?

Eind 2023 nadert: ben jij klaar voor NEN 7510?

Zoals we inmiddels weten verandert de technologie razendsnel, ook op het gebied van informatiebeveiliging. Voor zorginstellingen wordt het steeds belangrijker om zorgvuldig om te gaan met gevoelige informatie en privacy van patiënten. En dit brengt ons bij NEN 7510, de nationale norm voor informatiebeveiliging in de zorgsector. In dit artikel duiken we dieper in op de naderende deadline en wat dit voor jouw organisatie betekent.

Deadline NEN 7510: eind 2023

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft na het doen van een grondig onderzoek bepaald dat uiterlijk eind 2023 alle ziekenhuizen moeten voldoen aan NEN 7510. Tijdens het onderzoek zijn 14 ziekenhuizen ondervraagd die een grote ICT-storing hebben ondervonden. Bij 12 van de 14 storingen ondervond de zorg aanzienlijke gevolgen door de technische problemen. Denk hierbij aan het dichtdoen van de spoedeisende hulp en geen toegang hebben tot (elektronische) patiëntendossiers. Gezien het feit dat nog veel ziekenhuizen niet voldoen aan NEN 7510, is de deadline gesteld op eind 2023.

Waarom NEN 7510 van groot belang is

De kans op cyberaanvallen neemt flink toe, waardoor het steeds belangrijker wordt om de veiligheid van patiëntgegevens te waarborgen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van een NEN 7510 certificering op een rijtje gezet:

  1. De patiëntgegevens staan centraal: organisaties die in het bezit zijn van een NEN 7510 certificering laten zien vertrouwelijk en zorgvuldig om te gaan met de gegevens van de patiënt.
  2. Compliance met wet- en regelgeving: je voldoet aan de strenge wetten en voorschriften op het gebied van gegevensbescherming.
  3. Winnen van vertrouwen: NEN 7510 bevordert het vertrouwen bij patiënten en andere samenwerkingspartners, doordat zij zorgvuldig met hun gegevens omgaan en transparant zijn over de maatregelen die ze nemen.   
  4. Beperken van risico’s: je bent continu bezig met verbeteringen van processen en diensten om risico’s tijdig te identificeren, zodat deze worden beperkt.
  5. Concurrentievoordeel: NEN 7510 wordt internationaal steeds vaker geëist vóór het aangaan van een samenwerking. Zorginstellingen die in het bezit zijn van een NEN 7510 certificaat laten zien te voldoen aan de internationale eisen van informatiebeveiliging.

Voor wie is NEN 7510 verplicht?

Elke zorginstelling die persoonlijke informatie verwerkt moet voldoen aan NEN 7510. En nu is ook voor ziekenhuizen de deadline gesteld op eind 2023.

Ondersteuning nodig?

Heb je hulp nodig bij de implementatie van NEN 7510? Of wil je liever meer weten over de norm? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een offerte aan via onze NEN 7510 normpagina.