Onze veelgestelde vragen


Algemene veelgestelde vragen

Welke normen zijn er in de zorg?

Wanneer je in de zorgbranche werkzaam bent zijn er verschillende normen die relevant kunnen zijn. De belangrijkste zijn:
o ISO 9001
o HKZ
o NEN 7510
o NEN 15224

Welke normen zijn verplicht in de zorg?

Vanaf 2023 is het voor ziekenhuizen verplicht om te voldoen aan de NEN 7510, dit is een wettelijke eis. Ook verplichten opdrachtgevers, denk hierbij aan: gemeentes, zorgkantoren en zorgverzekeraars, om over een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem te beschikken. Ook voor andere normen kan het zijn dat zij een certificering eisen, maar het kan ook zijn dat voldoen aan de eisen van de normen voldoende is. Een certificering is in dat laatste geval niet nodig.

Tip: lees je goed in in de eisen die gesteld worden. Wat is er verplicht? Wat heb je nodig? En wat kan aanvullend slim zijn om te doen? Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. We lezen met je mee en geven een passend advies.

De normen die gemeenten en zorgverzekeraars vaak eisen zijn:
o ISO 9001
o HKZ
o NEN 15224

Hoe lang duurt een certificatiebegeleidingstraject?

Dit ligt helemaal aan de wensen van de klant. Gemiddeld duren onze begeleidingstrajecten 4 maanden. Wil je het sneller? Dan is dat mogelijk. Heb je minder haast en wil je het uitspreiden over een langere periode? Dan is dat ook mogelijk. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Hoeveel kost een certificatiebegeleidingstraject?

Ook dit ligt aan de wensen van de klant. Wil je het helemaal uit handen geven? Of wil je gecoacht worden, zodat je het zelf uitvoert? Wil je een offerte op maat ontvangen? Dat kan via ons offerte formulier.

Wat wordt er van mij verwacht gedurende een coaching traject?

Indien je graag gebruik wil maken van de kennis en ervaring van een van onze consultants maar zelf aan de slag wil gaan met het implementeren van je managementsysteem en het opstellen van de documenten past ons coaching traject goed bij de wensen van je organisatie. Samen met je consultant ga je de diepte in wat betreft de theorie van de norm en worden er handvatten gegeven om hier invulling aan te geven inclusief bijbehorende formats.

Wat wordt er van mij verwacht gedurende intensieve begeleiding?

Indien je kiest voor intensieve begeleiding zorgen wij ervoor dat wij de processen van de organisatie vertalen naar een goed lopend managementsysteem. Gezamenlijk gaan we stap voor stap alle normparagrafen door om te zorgen dat de organisatie snel en efficiënt gecertificeerd kan worden. Jullie consultant zal de behorende documentatie opstellen door middel van informatie te vergaren door gesprekken met jullie medewerkers en directie. Zo zorgen wij ervoor dat jullie zorgeloos het gewenste certificaat halen.

Hoe zeker ben ik van mijn certificaat na een begeleidingstraject van ZoCo advies?

Wij geven en first time right garantie.

Is er een consultant van ZoCo advies aanwezig tijdens de externe audit?

Indien gewenst is het mogelijk om een consultant van ZoCo advies aanwezig te laten zijn bij de externe audit. Je kunt contact met ons opnemen voor de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen ISO 9001

Waarom heb ik een ISO 9001 certificaat nodig?

Naast dat het een verplichting kan zijn, is een ISO 9001 certifcering een professionalisering van je organisatie. Je laat aan je (toekomstige) klanten zien dat je voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van ISO 9001 en dat je continu bezig bent met het verbeteren van de kwaliteit van jouw geleverde zorg.

Waarom heb ik een kwaliteitsmanagementsysteem nodig?

Om je ISO 9001 certificering te behalen heb je een kwaliteitsmanagementsysteem nodig.

Is ISO 9001 verplicht in de zorg?

Nee, het hebben van een ISO 9001 certificering is niet verplicht in de zorg. Wel is het zo dat opdrachtgevers steeds vaker een ISO 9001 certificaat eisen, voordat ze een samenwerking aangaan. Maar het is niet wettelijk verplicht.

Waar staat ISO voor?

ISO staat voor International Organization for Standardization en is een wereldwijde organisatie die ISO normen ontwikkelt om de kwaliteit van producten en/of diensten te waarborgen en te verbeteren.

Wat houdt ISO 9001 in?

ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagement. Organisaties die in het bezit zijn van een ISO 9001 certificaat tonen aan te voldoen aan bepaalde internationale eisen en normen. ISO 9001 is gericht op continue verbetering van processen, producten en/of diensten waarbij de klant centraal staat.

Veelgestelde vragen HKZ

Welke HKZ normen zijn er?

Er is een hele reeks aan HKZ normen. De meest aangevraagde bij ons zijn:
o HKZ kleine organisatie
o HKZ zorg en welzijn
o HKZ kinderopvang
o HKZ thuiszorg
o HKZ verpleeg- en verzorgingshuizen

Meer lezen over de verschillende HKZ normen? Je leest het op onze blog pagina.

Waarom heb ik een HKZ certificaat nodig?

De zorgbranche is een brede branche en niet iedere beroepsgroep is hetzelfde. Je hebt verschillende HKZ normen die specifiek zijn voor de verschillende beroepsgroepen. Hierdoor sluiten de eisen van de norm beter aan bij de betreffende groep.

Waar staat de afkorting HKZ voor?

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector en richt zich op het verbeteren van de dienstverlening in de zorg.

Is HKZ verplicht?

Nee, het hebben van een HKZ certificaat is niet verplicht. Wel is het zo dat opdrachtgevers steeds vaker een HKZ certificaat eisen, voordat ze een samenwerking aangaan. Maar het is niet wettelijk verplicht.


Veelgestelde vragen NEN 7510

Is NEN 7510 verplicht?

NEN 7510 certificering is over het algemeen niet verplicht, maar soms willen zorgverzekeraars of klanten het wel graag zien. Bovendien moet je als zorgorganisatie aan de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) kunnen laten zien dat je een goede informatiebeveiliging hebt. NEN 7510 certificering is een handige manier om dat te bewijzen.

Eind 2023 is het voor ziekenhuizen wel verplicht om aantoonbaar te voldoen aan de NEN 7510.

Wat zijn de voordelen van een NEN 7510 certificaat?

Een aantal voordelen van een NEN 7510 certificaat zijn:
O Je voldoet aan de eisen van het ministerie van VWS of van je klanten;
O Je toont aan dat je vertrouwelijk en zorgvuldig met patiëntgegevens omgaat;
O Je vermindert het aantal beveiligingsincidenten;
O Je verhoogt de cliënttevredenheid en de medewerkersbetrokkenheid;
O Je bespaart kosten door efficiënter te werken.

Waar kan ik een NEN 7510 checklist downloaden?

Je kunt op onze website een NEN 7510 checklist downloaden. Onderaan deze pagina vind je de uitgebreide checklist: https://zoco-advies.nl/voldoen-aan-nen-7510-verplicht-voor-ziekenhuizen/


Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.