ISO certificering zorg

ISO certificering zorg

Kwaliteit en patiëntveiligheid zijn onderwerpen die steeds meer van belang zijn in de gezondheidszorg en waar we steeds meer aandacht aan besteden. Om de kwaliteit en patiëntveiligheid te waarborgen zijn er diverse normen en certificeringen ontwikkeld. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende ISO kwaliteitsnormen in de zorg en leggen we je precies uit wat de voordelen hiervan zijn.

Wat is een ISO certificering zorg?

ISO  (International Standardization Organization)  is een internationale organisatie die normen ontwikkelt voor verschillende sectoren, zo ook voor de zorgsector. Zorgorganisaties die in het bezit zijn van een ISO certificering in de zorg tonen aan te voldoen aan specifieke eisen (afhankelijk van de norm), waarbij continue verbetering van producten, diensten en processen centraal staan.

Waarom een ISO certificering zorg?

Wanneer je aan de slag gaat met een ISO normering, implementeer je een managementsysteem in je organisatie. Hierdoor ben je bewust bezig met verbeteringen, signaleer je eerder kansen in de markt en breng je jouw risico’s in kaart, waardoor je je hierop kan voorbereiden en de impact van de risico’s kunt verkleinen. Daarnaast zijn er ook steeds meer partijen die een certificering eisen voordat zij een samenwerking aangaan. Een ISO certificering levert je dus meer klanten en samenwerkingen op en je hebt een voorsprong op jouw concurrenten.

Daarnaast laat je met een ISO certificering zorg zien dat je aan bepaalde wettelijke eisen voldoet en dat je continu bezig bent met het verder optimaliseren van processen. Hierdoor verbetert niet alleen de kwaliteit van je producten en diensten maar creëer je ook vertrouwen bij je patiënten.

Welke ISO certificering zorg past bij mij?

Op het gebied van kwaliteit zijn er verschillende certificeringen waaruit je kunt kiezen, namelijk: ISO 9001, HKZ normen en NEN 15224. Allemaal zijn ze gericht op het verbeteren van de kwaliteitsmanagement, waarbij continue verbetering centraal staat. Hieronder gaan we dieper in op de verschillen per norm:

  1. ISO 9001. ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagement. ISO 9001 is breed toepasbaar en kan in verschillende sectoren worden ingezet, waaronder de gezondheidszorg. Deze norm heeft als uitgangspunt het identificeren en minimaliseren van risico's en processen zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen.
  2. NEN 15224. NEN 15224 lijkt veel op ISO 9001, maar is speciaal ontworpen voor de gezondheidszorg. De focus ligt op patiëntveiligheid en kwaliteitsverbetering.  
  3. HKZ certificering. HKZ heeft verschillende normen en gaat nog een stapje verder. Het richt zich binnen de zorgsector nog op specifieke branches. Een aantal voorbeelden van deze branches zijn: fysiotherapie, gehandicaptenzorg en jeugdzorg. Deze normen zijn precies afgestemd op de behoefte van elke branche. 

Laat ons je helpen

Wil je meer weten over de verschillende ISO certificering zorg? Of heb je hulp nodig bij het behalen van je certificering? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!