05 september 2023 
in HKZ

HKZ of ISO 9001: wat is het verschil?

HKZ of ISO 9001: wat is het  verschil?

Dat kwaliteit een steeds belangrijkere rol speelt in de huidige samenleving is niks nieuws. Ook in de zorg is dit een hot topic, want zorginstelling moeten steeds vaker aan bepaalde eisen voldoen. Maar welke norm sluit het beste aan bij jouw organisatie? In deze blog vertellen we je meer over de veelgebruikte HKZ en ISO 9001 norm, wat de overeenkomsten en verschillen zijn en wat de beste keuze is voor jouw organisatie.

Overeenkomsten HKZ en ISO 9001

Als we kijken naar het fundament van de HKZ en ISO 9001 norm, dan valt op dat deze erg veel op elkaar lijken. Beide normen zijn gericht op het waarborgen van kwaliteit en voortdurend blijven ontwikkelen. De behoeften en verwachtingen van de klant staan hierbij centraal. Daarnaast zijn bovenstaande normen gericht op continue verbetering en is het belangrijk dat de organisatie zijn processen en prestaties blijft verbeteren. Door regelmatig te evalueren, te leren van je fouten en veranderingen door te voeren, blijf je als organisatie ontwikkelen en verbeteren.

Verschillen HKZ en ISO 9001

Hoewel de twee normen veel op elkaar lijken, zijn er toch een aantal verschillende tussen de twee. Het grootste verschil is dat ISO 9001 toepasbaar is binnen elke branche en dat de HKZ norm zich volledig focust op de zorg. De eisen van de HKZ norm gaan meer de diepte in en zijn meer gericht op de veiligheid en het welzijn van de patiënt. Onderwerpen zoals patiëntveiligheid en medische procedures komen hierbij aanbod. Omdat de HKZ norm zo specifiek is, kan het implementeren van de norm ook zeker uitdagingen met zich meebrengen. Voor de zorg zijn namelijk strike regels verbonden om zo goed mogelijke zorg te bieden. Wanneer een organisatie HKZ gecertificeerd is, geeft dit wel een gevoel van vertrouwen bij de patiënt en weten ze dat de kwaliteit van de zorg aan bepaalde eisen voldoet.

HKZ of ISO 9001 voor mijn organisatie?

Of je nu moet kiezen voor HKZ of ISO 9001 is afhankelijk van je situatie.  Zoals je nu weet is ISO 9001 breed toepasbaar en kan deze handig zijn voor diverse sectoren. Wanneer je als organisatie de focus hebt op de zorgsector en je veel te maken hebt met onderwerpen als patiëntveiligheid en medische procedures, dan is HKZ de juiste keuze. Organisaties die niet werkzaam zijn in de zorgsector, hebben meer baat bij ISO 9001.

De keuze tussen de twee normen is dus afhankelijk van je doelstellingen, branche en aard van de organisatie. Wel focussen beide normen zich op het continu verbeteren van de kwaliteit van je organisatie. En laat je als organisatie zien dat je aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.

Hulp nodig bij de implementatie?

Heb jij hulp nodig bij het implementeren van ISO 9001 of HKZ? Of heb je advies nodig over welke norm het beste past bij jouw organisatie? Neem dan contact met ons op of vraag eenvoudig een offerte aan. We helpen je graag verder!