De kracht van een kwaliteitssysteem in de zorg

De kracht van een kwaliteitssysteem in de zorg

In de huidige tijd is de vraag naar goede zorg van groot belang, het streven naar top kwaliteit is daarbij een essentieel onderdeel. In dit artikel gaan we dieper in op het kwaliteitssysteem in de zorg en ontdek je waarom het een onmisbare rol speelt binnen zorginstellingen.  

Wat is een kwaliteitssysteem in de zorg?

Een kwaliteitssysteem in de zorg is een set van procedures, processen, beleid en regels die een organisatie hanteert om goede kwaliteit te leveren. Dit systeem is gericht op voortdurende verbetering van de kwaliteit in de zorg en omvat niet alleen patiëntbehandelingen, maar ziet ook toe op alle aspecten binnen jouw zorginstelling, bijvoorbeeld communicatie en samenwerking tussen zorgverleners. Door te streven naar topkwaliteit van de zorg die je levert en dit aantoonbaar maken, vormt een goed kwaliteitssysteem de sleutel tot succes in de huidige zorgwereld.

Waarom is een kwaliteitssysteem in de zorg zo belangrijk?

Een kwaliteitssysteem in de zorg waarborgt en verbetert de zorgkwaliteit binnen jouw organisatie, met positieve gevolgen voor patiëntveiligheid, behandeleffectiviteit en patiënttevredenheid. Door gestructureerde processen en continue evaluaties, verhoog je niet alleen de kwaliteit van de zorg, maar zorgt het ook voor transparantie en vertrouwen in de zorginstelling.

Opzetten van een kwaliteitssysteem in de zorg

Het opzetten van een kwaliteitssysteem in de zorg is niet iets wat je zomaar even doet en vraagt een gestructureerde aanpak die past bij de organisatie. Je moet processen in kaart brengen en voortdurend verbeteringen nastreven. Dit vereist betrokkenheid van het hele personeel, inclusief management en verplegend personeel. Een goed functionerend kwaliteitssysteem bevordert de samenwerking tussen afdelingen en personeel met als uiteindelijke doel: een hoger niveau van zorg waarbij patiënten centraal staan.

Vaak wordt gedacht dat het opzetten en implementeren van en kwaliteitssysteem veel gedoe en papierwerk met zich meebrengt. Maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is ISO 9001. De implementatie en het opzetten van deze norm wordt volledig op maat gedaan. Dit biedt heldere richtlijnen en bespaart een hoop werk.

De verschillende kwaliteitsmanagementsystemen in de zorg

Er zijn verschillende kwaliteitsmanagementsystemen in de zorg die voor jou van toepassing kunnen zijn:

  1. ISO 9001: ISO 9001 is de meest erkende norm voor kwaliteitsmanagementsysteem. Organisaties die in het bezit zijn van een ISO 9001 certificering tonen aan dat processen binnen de organisatie voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van ISO 9001. Het certificaat is een bewijs van transparantie, betrouwbaarheid en de voortdurende inzet om processen te verbeteren. Dit zorgt voor vertrouwen bij klanten en andere belanghebbende.
  2. HKZ: HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector en is een norm die specifiek is opgesteld voor Nederlandse zorginstellingen. Het bezitten van een HKZ certificaat toont aan dat jouw organisatie de cliënt altijd centraal stelt, betrouwbaar is en kwalitatieve zorg levert die voldoet aan de eisen die gesteld worden.  
  3. NEN 15224: NEN 15224 is een kwaliteitsnorm voor Zorg en Welzijn, die zich richt op cliëntveiligheid en risicomanagement in de Zorgsector. Het is een aanvulling op ISO 9001 en bevat extra eisen die gericht zijn op de zorgsector. Een organisatie met een NEN 15224 certificaat toont aan dat zij betrouwbaar zijn, goede kwaliteit leveren en continu bezig zijn met het verbeteren van processen. De norm biedt, flexibiliteit, waardoor het kwaliteitsmanagementsysteem op maat gemaakt kan worden voor de specifieke organisatie. Hierdoor is het managementsysteem makkelijker te implementeren en te onderhouden.

Ondersteuning nodig?

Heb je hulp nodig bij het opzetten of implementeren van een kwaliteitssysteem in de zorg? Of wil je simpelweg meer weten over het kwaliteitssysteem in de zorg? Vraag eenvoudig een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie.