HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector en is een stichting opgericht door brancheorganisaties, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. De zorg is een brede sector en niet elke beroepsgroep is hetzelfde. Hierdoor zijn er verschillende kwaliteitsnormen nodig en de HKZ bevat dan ook verschillende normen voor aparte beroepsgroepen.
Ben je in het bezit van een HKZ certificaat? Dan laat je zien dat cliënten altijd centraal staan, je organisatie betrouwbaar is en kwaliteit levert en je voldoet aan de eisen die cliënten, financiers en de overheid stellen.
★★★★
Eefje is inhoudelijk sterk, kan goed luisteren en duiden waar de kern van een vraag of uitdaging ligt en houdt samen met mij onze (werk)processen simpel, effectief en doeltreffend. Je bent betrouwbaar, deskundig en ervaren!
Ik gun iedereen een Eefje.
Om een HKZ certificaat te behalen moet er aantoonbaar aan een aantal eisen worden voldaan. De norm bevat de eisen van de ISO 9001 norm en een aantal sectorspecifieke eisen. De HKZ bevat in totaal 35 verschillende normen, de basis bestaat uit drie normen:
HKZ 143: Kleine organisaties;
HKZ 165: Zorg & Welzijn;
HKZ 123: Algemene Organisatiedeel.
HKZ 143 en HKZ 165 zijn individueel te implementeren. Alle 32 sectorspecifieke HKZ normen moeten in combinatie met het Algemene Organisatiedeel, HKZ 123, worden geïmplementeerd.
HKZ is een stichting die opgericht is door brancheorganisaties, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. De naam HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) zegt eigenlijk al waar HKZ voor staat: kwaliteitsverbetering in de sector zorg en welzijn. Wanneer je in het bezit bent van een HKZ certificaat toon je aan dat je als zorgorganisatie kwaliteit levert en je voldoet aan de (strenge) kwaliteitseisen die cliënten, financiers en de overheid stellen.
HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector en richt zich op het verbeteren van de dienstverlening in de zorg.
Nee, het hebben van een HKZ certificaat is niet verplicht. Wel is het zo dat opdrachtgevers steeds vaker een HKZ certificaat eisen, voordat ze een samenwerking aangaan. Maar het is niet wettelijk verplicht.
Er is een hele reeks aan HKZ normen. De meest aangevraagde bij ons zijn:
o HKZ kleine organisatie
o HKZ zorg en welzijn
o HKZ kinderopvang
o HKZ thuiszorg
o HKZ verpleeg- en verzorgingshuizen
Meer lezen over de verschillende HKZ normen? Je leest het op onze blog pagina.
Een HKZ certificering kun je krijgen via een certificerende instantie. Deze certificerende instanties zijn onafhankelijk. Tijdens een externe audit beoordelen zij of jouw organisatie voldoet aan de eisen die de HKZ norm stelt. Voldoe je hieraan? Dan krijg je een HKZ certificering. Het certificaat is 3 jaar geldig, na deze 3 jaar krijg je weer een externe audit vanuit een certificerende instantie.
De zorgbranche is een brede branche en niet iedere beroepsgroep is hetzelfde. Je hebt verschillende HKZ normen die specifiek zijn voor de verschillende beroepsgroepen. Hierdoor sluiten de eisen van de norm beter aan bij de betreffende groep.
Een HKZ certificering is 3 jaar geldig. Na deze 3 jaar komt een onafhankelijke certificerende instantie weer bij je langs voor een externe audit. Er wordt dan gekeken of jouw organisatie nog steeds voldoet aan de gestelde eisen én of er afgelopen 3 jaar aandacht besteed is aan deze eisen.
Wanneer je gewerkt hebt om te voldoen aan de eisen van HKZ ben je klaar om de externe audit aan te vragen. Hier zijn kosten aan verbonden. Wat dit precies kost hangt af van meerdere zaken, denk hierbij aan: grootte van de organisatie, aantal medewerkers, aantal locaties. Ook kunnen verschillende certificerende instanties verschillende prijzen hanteren. Je kunt altijd meerdere offertes opvragen. We adviseren om niet alleen een keuze te maken gebaseerd op prijs, maar ook zeker te kijken naar wat er allemaal in die prijs zit inbegrepen en of de certificerende instantie bij je past.
Het grote verschil tussen de HKZ en ISO 9001 is dat ISO 9001 een norm is van ISO (International Standardization Organization) en HKZ van de NEN (NEderlandse Norm). De verschillende organisatie verraden het volgende verschil al: ISO 9001 is een internationale norm, HKZ een nationale norm.
Daarnaast is ISO 9001 een norm gericht op kwaliteit die niet vastzit aan een bepaalde branche. Het maakt niet uit in welke branche jouw organisatie zit: met ISO 9001 toon je aan dat kwaliteit een belangrijk aspect is binnen jouw organisatie. HKZ is een kwaliteitsnorm specifiek voor de zorgsector.
Meer weten?