HKZ certificaat voor de zorg behalen? 

Dit moet je weten

Dit kunnen we voor je betekenen

Wat betekent HKZ? 

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector en is een stichting opgericht door brancheorganisaties, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. De zorg is een brede sector en niet elke beroepsgroep is hetzelfde. Hierdoor zijn er verschillende kwaliteitsnormen nodig en de HKZ bevat dan ook verschillende normen voor aparte beroepsgroepen.

Ben je in het bezit van een HKZ certificaat? Dan laat je zien dat cliënten altijd centraal staan, je organisatie betrouwbaar is en kwaliteit levert en je voldoet aan de eisen die cliënten, financiers en de overheid stellen.

Wat zijn de eisen van een HKZ certificaat? 

Om een HKZ certificaat te behalen moet er aantoonbaar aan een aantal eisen worden voldaan. De norm bevat de eisen van de ISO 9001 norm en een aantal sectorspecifieke eisen. De HKZ bevat in totaal 35 verschillende normen, de basis bestaat uit drie normen:

HKZ 143: Kleine organisaties;

HKZ 165: Zorg & Welzijn;

HKZ 123: Algemene Organisatiedeel.

HKZ 143 en HKZ 165 zijn individueel te implementeren. Alle 32 sectorspecifieke HKZ normen moeten in combinatie met het Algemene Organisatiedeel, HKZ 123, worden geïmplementeerd.

Ruim 100 tevreden klanten gingen je voor

★★★★

Een professionalisering als organisatie

ZoCo heeft ons geholpen om een goed kwaliteitsmanagementsysteem op te zetten in onze zorgorganisatie.
De begeleiding van Eefje én het behalen van de ISO certificering heeft er voor gezorgd dat wij een enorme professionalisering als organisatie hebben doorgemaakt.
Michelle Koning-van den Bosch - Stichting Liz
★★★★★

Ik gun iedereen een Eefje

Eefje is inhoudelijk sterk, kan goed luisteren en duiden waar de kern van een vraag of uitdaging ligt en houdt samen met mij onze (werk)processen simpel, effectief en doeltreffend. Je bent betrouwbaar, deskundig en ervaren!
Ik gun iedereen een Eefje.

Ulco de Boer - Zorgpraktijk Ulco

Zo kan ZoCo advies helpen 

Certificatiebegeleiding 

Wij bieden begeleiding bij alle HKZ certificatietrajecten, samen zorgen we ervoor dat de juiste norm goed wordt geïmplementeerd. Kies hierbij of je intensieve begeleiding wil, of zelf aan de slag gaat met hulp van een ZoCo coach of de online implementatietool My ISO Genius.

Veelgestelde vragen HKZ

Welke HKZ normen zijn er?

Er is een hele reeks aan HKZ normen. De meest aangevraagde bij ons zijn:
o HKZ kleine organisatie
o HKZ zorg en welzijn
o HKZ kinderopvang
o HKZ thuiszorg
o HKZ verpleeg- en verzorgingshuizen

Meer lezen over de verschillende HKZ normen? Je leest het op onze blog pagina.

Waarom heb ik een HKZ certificaat nodig?

De zorgbranche is een brede branche en niet iedere beroepsgroep is hetzelfde. Je hebt verschillende HKZ normen die specifiek zijn voor de verschillende beroepsgroepen. Hierdoor sluiten de eisen van de norm beter aan bij de betreffende groep.

Waar staat de afkorting HKZ voor?

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector en richt zich op het verbeteren van de dienstverlening in de zorg.

Is HKZ verplicht?

Nee, het hebben van een HKZ certificaat is niet verplicht. Wel is het zo dat opdrachtgevers steeds vaker een HKZ certificaat eisen, voordat ze een samenwerking aangaan. Maar het is niet wettelijk verplicht.